25 Апрель 2024
 

РЕЗОЛЮЦІЯ 12-ї  Міжнародної науково-практичної конференції «Виховання молоді на християнських моральних цінностях»

РЕЗОЛЮЦІЯ 12-ї Міжнародної науково-практичної конференції «Виховання молоді на християнських моральних цінностях», присвяченої 1020-й річниці хрещення Київської Русі. 8 травня 2008 року в Національному університеті «Острозька академія» відбулася традиційна 12-та Міжнародна науково-практична конференція «Виховання молоді на християнських моральних цінностях», присвячена 1020-й річниці хрещення Київської Русі.

Учасники конференції «Виховання молоді на християнських моральних цінностях», присвяченої 1020-й річниці хрещення Київської Русі, що прибули до Острозької академії з усіх регіонів України констатують таке:

Сьогодні розбудова незалежної України відбувається у непростих умовах. Боляче, що духовно-моральна криза в українському суспільстві продовжується. Особливо негативно вона впливає на молоде покоління. Традиційні виховні інституції: сім’я, школа, церква, громада слабо виконують свої виховні функції. Стурбовані, що нині має місце посилення деструктивного впливу на молодь телебачення, інтернет-кафе, дискотек, здійснюється масова реклама алкоголю. Дуже прикро, що Україна посідає сьогодні перше місце в світі за вживанням алкоголю молоддю, займає провідне місце за вживанням наркотиків, за дитячою проституцією, дитячою бездоглядністю. Сьогодні типовою в нашій державі стає молода особа з пляшкою пива, цигаркою, яка слухає деструктивну музику. Дедалі частіше бачимо людей з обличчями, спотвореними пірсингом.

На жаль, вітчизняна психолого-педагогічна наука і практика досить слабо реагують на непрості виклики часу. У цих умовах ми все більше переконуємося, що саме християнські цінності порятують українську націю, і їх прищеплення українській молоді сприятиме духовному оздоровленню українського суспільства, а предмет основи християнської етики має зайняти належне місце в школі.

Необхідно зазначити, що з 1990-х років в Україні накопичено значний позитивний досвід виховання молоді на християнських моральних цінностях (Львівська обл., Івано-Франківська обл., Тернопільська обл., Рівненська обл., Волинська обл., м. Київ, м. Одеса). Сьогодні християнська етика викладається факультативно у багатьох школах України. Предмет «християнська етика» за результатами соціологічних досліджень є ефективним і улюбленим предметом у школі.

Заслуговує на увагу унікальний досвід Рівненщини і, зокрема, НАУ «Острозька академія». Так, з 1995 року в НАУ «Острозька академія» відбулося 12 Міжнародних науково-практичних конференцій за участю більше 2200 науковців та вчителів-практиків з близького та далекого зарубіжжя. Оприлюднено 712 доповідей на актуальні питання духовно-морального виховання. Випущено 7 томів наукових записок, 7 навчально-методичних посібників для середніх та старших класів. Для підготовки вчителів та викладачів християнської етики ліцензовано і акредитовано спеціальність «релігієзнавство» на рівні бакалавра, спеціаліста та магістра та спеціальність «богослов»я» на рівні магістра.

Конференція звертається до представників усіх релігій, державних чинників, людей доброї волі щодо об»єднання зусиль, спрямованих на духовно-моральне оздоровлення Української Держави, і зокрема молоді. Конференція закликає усі християнські конфесії консолідувати свої зусилля у питанні виховання молоді на християнських духовно-моральних цінностях.

Учасники конференції звертаються до християн різних конфесій не бути байдужими у цей складний час духовно-моральної кризи нашої держави і молоді, а усіма силами працювати для духовно-морального розвитку нашої держави. Конференція констатує необхідність створення на базі Острозької академії Інституту релігієзнавства за участю провідних богословських та державних навчальних закладів, який би координував роботу, навчання, перепідготовки вчителів християнської етики.

Конференція рекомендує:

• Активізувати діяльність комісії з культури і духовності при Президентові України.

• Створити національну громадську асоціацію вчителів християнської етики за участю учасників конференції для розробки пропозицій і постійного моніторингу проблеми духовності і моралі нашої молоді.

• Провести слухання питання духовно-морального виховання української молоді у Парламенті України.

• На законодавчому рівні заборонити здійснювати відверту і приховану рекламу алкоголю, виробництво і масовий продаж порнопродукції.

• Заборонити демонстрацію деструктивних фільмів і програм у доступний для дітей час, перенісши їх на пізній нас на кодованих каналах.

• Провести моніторинг роботи Інтернет клубів, які спеціалізуються на деструктивних комп’ютерних іграх

• Провести моніторинг дискотек, які стали розсадниками розпусти, наркоманії і пияцтва.

• Створити дитячі, молодіжні канали, які б демонстрували відповідні для дітей і молоді програми. Створити центри дозвілля дітей та молоді.

Зважаючи на високу ефективність предмета «християнська етика» конференція рекомендує:

• ввести християнську етики до інваріантної частини навчального плану школи;

• викладати християнську етику у дошкільних закладах та у І-ХІ класах школи;

• ввести до переліку спеціальностей спеціальність «вчитель християнської етики»;

• запровадити підготовку вчителів християнської етики в університетах;

• запровадити підвищення кваліфікації вчителів християнської етики на відповідних курсах при обласних інститутах післядипломної педагогічної освіти;

• виділити кошти з державного бюджету на друкування навчально-методичних посібників з християнської етики для учнів школи.

Упевнені, що виховання молоді на християнських моральних цінностях сприятиме вихованню молодого покоління та успішній розбудові Української держави.

Учасники конференції

8 травня 2008 року, м. Острог, Національний університет «Острозька академія»

 
Обсуждение статьи

Ваш комментарий

Комментарии пользователей ()
Лента новостей    

Новости в RSS

Обсуждаемое Читаемое

    Календарь // Апрель 2024

    П В С Ч П С В
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30 1 2 3 4 5