25 Апрель 2024
 

Відкритий лист до Президента України від учасників Всеукраїнського громадського форуму „Важливість ролі батька в сім’ї та суспільстві”

Відкритий лист до Президента України
від учасників Всеукраїнського громадського форуму
„Важливість ролі батька в сім’ї та суспільстві”
м. Київ, Міжнародний центр культури та мистецтв (Жовтневий палац),
18 вересня 2008 року

Вельмишановний Вікторе Андрійовичу!

Ми, що підписалися нижче, учасники Всеукраїнського громадського форуму „Важливість ролі батька в сім’ї та суспільстві”, що відбувся за ініціативою Міжнародної громадської організації „Міжнародний Центр Батьківства” спільно з Міністерством України у справах сім’ї, молоді та спорту, присвяченого питанню подолання кризи батьківства серед українських чоловіків, пропагування відповідального батьківства та сім’ї, як головної цінності суспільства, щиро дякуємо за привітальний лист до учасників Форуму та визнання важливості питання що обговорюється громадськістю.

Сьогодення ставить перед нашим суспільством вимогу утвердження паритетності між жінками і чоловіками, подолання стереотипів щодо ролі чоловіка в суспільстві та сім’ї.

Поряд із соціальною, громадською, професійною і творчою самореалізацією, на жаль, чоловіки не завжди реалізовуються, як батьки. Між тим, батько потрібен дітям нарівні із матір’ю як вихователь, захисник родини, носій віковічних родинних традицій. Тому актуальним і доцільним є підвищення статусу повноцінної сім’ї та ролі в ній чоловіка.

Одним з основних факторів, який негативно впливає на морально-етичне становище у сім’ї є фактор відсутності чоловіка в житті родини та вихованні дітей зокрема. Переважно чоловіки не мають зі своїми дітьми теплих взаємин „від серця до серця” і не беруть активної участі у виховному процесі. Це відбувається не тільки через фізичну смерть або розлучення, але і через не бажання або не спроможність бути свідомим, відповідальним та зацікавленим батьком. Чоловік через відсутність здорового самоусвідомлення себе, як батька, став „слабкою ланкою” в родині та суспільстві. Це має негативний вплив як на дітей, так і на чоловіків.

Як наслідок, сьогодні в Україні ми маємо сотні тисяч безпритульних дітей при живих батьках; зростаючу дитячу злочинність; підростаюче покоління з низькою самооцінкою. У кризових групах як: алкоголь, наркоманія, БМЖ, ВІЛ/СНІД переважний відсоток складають чоловіки.

Наголошуємо, що переважна більшість соціальних хвороб сучасного суспільства є ні чим іншим, як наслідками відсутності батька в житті родини. Ми переконані, що українське суспільство переживає банкрутство щодо розуміння життєвої сутності чоловіка, як батька. З одного боку більшість чоловіків не усвідомлює в чому полягає якість та місія їхнього буття, а з іншого - суспільство не має зразка або сучасної моделі поведінки батьків згідно із якими чоловіки могли б себе ототожнювати і коригувати напрямок свого розвитку та самореалізації через батьківство.

Першопричиною кризи батьківства є втрачена модель того, яким має бути батько. І як наслідок цієї втрати хибні посилання, хибні уявлення про те, хто такий батько, в чому полягає його місія, яка цінність його ролі в житті родини, спільноти і держави в цілому.

На державницькому рівні суспільство опікується більш загальними підходами у вирішенні цієї проблеми, тобто розв’язання загальних сімейних проблем. Про це свідчать прийняті нормативно-правові акти такі як „Цивільний кодекс”, „Сімейний кодекс”, Закон України „Про Матір - героїню”, постанова Кабінету Міністрів України від 19 лютого 2007 року №244 „Про затвердження Державної програми підтримки сім’ї на період до 2010 року”.

Держава вшановує жінку, як матір, як берегиню сімейного щастя (свята „8 березня”, „День матері”, „День сім’ї”, і т.і.), а про чоловіка згадують лише як про захисника вітчизни.

Вирішення проблеми має бути комплексним, враховуючи економічні, правові і морально-етичні важелі. Шлях до подолання кризи батьківства в першу чергу повинен полягати у наявності відповідного світогляду до того, хто є добрим батьком, у вигляді державної ідеології по цьому питанню. І виходячи з цього прийняття відповідних нормативно-правових актів, певних програм та заходів, які б допомагали чоловікам реалізуватися через батьківство.

Учасники форуму підтримують Громадську ініціативу впровадження в Україні свята „День Батька”, започатковану Міжнародною громадською організацією „Міжнародний Центр Батьківства”, та запропоновану модель доброго батька як прийнятну для сімейного устрою, корисну для заохочення чоловіків до відповідального батьківства та формування в суспільній свідомості світогляду щодо ролі і самореалізації чоловіка як батька, а саме: добрий батько – є відповідальним за збереження життя зачатої ним дитини, добрий батько – бере активну участь у виховному процесі дитини в тандемі з мамою своїх дітей, добрий батько – несе відповідальність за матеріальне забезпечення своєї родини, але в такий спосіб, щоб робота не руйнувала здорові стосунки у родині, добрий батько – відповідальний за духовне виховання, він передає морально-етичні норми своїм дітям через особистий приклад.

Виходячи з викладеного, учасники форуму звертаються до Вас, вельмишановний Вікторе Андрійовичу, із проханням прийняти в цьому році Указ про впровадження в Україні свята «День Батька» який розроблений Міністерством України у справах сім’ї, молоді та спорту за участю МГО „Міжнародний Центр Батьківства” і в даний час знаходиться на опрацюванні в Міністерстві Юстиції України. А також підтримати громадські ініціативи щодо моделі доброго батька, заохочування чоловіків до відповідального батьківства.

З повагою, учасники форуму:

Оригінали підписів учасників форуму у Додатку на одинадцяти сторінках.

ProChurch.info

 
Обсуждение статьи

Ваш комментарий

Комментарии пользователей ()
Лента новостей    

Новости в RSS

Обсуждаемое Читаемое

    Календарь // Апрель 2024

    П В С Ч П С В
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30 1 2 3 4 5