24 Апрель 2024
 

Телеканал “1+1” знову ганьбить християн. Адвентисти обурені (офіційний лист)

У сюжеті телеканалу «ТСН» 5 грудня журналістка Ольга Павловська подала недостовірну інформацію про Церкву адвентистів сьомого дня. Ця «новина» пролунала не лише в Україні, а й за її межами, завдаючи шкоди репутації всесвітньої релігійної організації, офіційно зареєстрованої в Україні.

Генеральному директору телеканалу «1+1» Олександру Ткаченку

Копія: Президент України, Верховна Рада, Кабінет Міністрів, Генеральна прокуратура, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення

ЧЕРГОВЕ ЖУРНАЛІСТСЬКЕ ПІДБУРЕННЯ ПРОТИ ПРОТЕСТАНТСЬКОЇ КОНФЕСІЇ.

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

У сюжеті телеканалу «ТСН» 5 грудня журналістка Ольга Павловська подала недостовірну інформацію про Церкву адвентистів сьомого дня. Ця «новина» пролунала не лише в Україні, а й за її межами, завдаючи шкоди репутації всесвітньої релігійної організації, офіційно зареєстрованої в Україні.

Дана обставина змушує нас звернутися з відкритим листом до громадськості в Україні та за кордоном.

У цьому сюжеті були порушені права і свободи віруючих, зганьблене ім’я Адвентистської церкви й ображена наша гідність як громадян України.

Це підтверджують наступні фрагменти телесюжету:

1. Ведучий програми згадав про «підвальні піснеспіви».

На якій підставі були використані такі епітети? Адже приміщення цокольного поверху будинку по вул. Мандриківській, 340, яке є нежитловим фондом і куплене церквою під офіс, не функціонує дотепер. У ньому жодного разу не проводили богослужінь і не співали духовних творів. Це твердження ведучого порушує принцип об’єктивності та правило журналістської етики – подавати в повідомленнях точні перевірені факти, а не коментарі.

2. Ведучий назвав Адвентистську церкву «катакомбною».

Ми переконані, що така характеристика ображає честь і гідність понад 60 000 адвентистів сьомого дня, що проживають в Україні. Церква адвентистів діє відповідно із Законом України про свободу совісті і релігійні організації, її діяльність здійснюється виключно в рамках чинного законодавства.

3. Безпідставною є і заява про те, що «Катакомбна церква вирішила перебудувати свій приход», оскільки такий не зареєстрований і не числиться в нашій організації за зазначеною адресою.

4. Тележурналістка Ольга Павловська повідомила, що ремонтні роботи виконують «будівельники-аматори».

Насправді ж роботи виконувала офіційна будівельна організація «Приватне підприємство ”ВОЛОДИМИР – БУД”, ліцензія: серія АВ №357073, видана Міністерством регіонального розвитку та будівництва України».

5. У сюжеті робітник виголошує фразу «десять штук», проте не озвучене запитання, на яке він відповідає. Таким чином, журналістка маніпулює свідомістю глядачів, спонукаючи домислювати, кількість чого має на увазі робітник.

Враховуючи однобоко-критичний дух сюжету, ця деталь підсилює негатив повідомлення.

6. У сюжеті наведено висловлювання жительки цього будинку Дарини Забревої про те, що наша Церква «називається сектою».

Церква адвентистів сьомого дня — зареєстрована релігійна організація в Україні і не визначається поняттям «секта», про що зобов’язані знати журналісти Вашого каналу. Допускаючи трансляцію образливих висловлювань некомпетентних осіб на адресу адвентистів, Ваш канал сприяє розпаленню міжконфесійної ворожнечі.

7. Тележурналістка Ольга Павловська також заявила, що «деякі дозволи липові, їх не підписували посадовці, вказані в документах».

Така заява є безпідставною та передчасною. Протягом року на законних підставах нами були отримані всі дозвільні документи.

У даний момент проходить прокурорська перевірка, під час проведення якої були помічені певні порушення й корупційні дії прокуратури Жовтневого району, що зазначено в нашій заяві в Дніпропетровську обласну прокуратуру (вих. №79 від 20 листопада 2009 р.).

У цій ситуації нас дивують коментарі з питань перевірки, зроблені старшим помічником прокурора Жовтневого району міста Дніпропетровська Рижик Тетяною Миколаївною. Ми дотепер не одержали офіційної відповіді на заяву, а нашим діям уже дають публічну оцінку.

Окремою заявою ми маємо намір просити Генеральну прокуратуру України перевірити законність дій і телеканалу, і посадових осіб прокуратури Жовтневого району.

8. Тележурналістка Ольга Павловська заявила, що керівник Адвентистської церкви «відхрещується від своїх планів». Але вона не зустрічалася з керівником нашої Церкви, відповідно, не була посвячена в його плани. Ця вирвана з контексту фраза також додає негативу сюжетові.

На підставі викладеного вище просимо Вас дати можливість нашій Церкві подати на Вашому телеканалі об’єктивну інформацію в тій же передачі, у той же час і в тому ж обсязі, як вищезгаданий сюжет, за рахунок телеканалу, а також вимагаємо пояснення в письмовій формі в установлений законодавством термін того, чому було допущено порушення прав віруючих громадян.

Даний лист не є спробою виходу з конфліктної ситуації, що виникла навколо приміщення, придбаного нашою Церквою. Про причину листа було сказано вище. Ми готові розглядати будь-які прийнятні шляхи виходу із ситуації, що склалася, з мешканцями цього будинку, про що ми їм неодноразово повідомляли. З даною проблемою ми маємо намір ознайомити владу міста й області для знаходження рішень, які зможуть задовольнити сторони конфлікту.

Пастори, учасники спеціальної наради Церкви адвентистів сьомого дня

м. Дніпропетровськ

7-8 грудня 2009 р.

Керівник Східно-Дніпровської конференції Церкви

адвентистів сьомого дня в Україні Олексій Ісаков

Східно-Дніпровська конференція Церкви адвентистів сьомого дня в Україні,

вул. Наримська, буд. 46,

м. Дніпропетровськ

49008

Номери телефонів: (0562) 33-94-43; (0562) 33-94-34; (0562) 34-76-66

e-mail: uuc_vdk_dnepr7(песик)ukr.net

 
Обсуждение статьи

Ваш комментарий

Комментарии пользователей ()
Лента новостей    

Новости в RSS

Обсуждаемое Читаемое

    Календарь // Апрель 2024

    П В С Ч П С В
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30 1 2 3 4 5