24 Апрель 2024
 

Лідери християнських церков України проголосили 2006 рік Роком захисту духовного світу дитини (текст заяви)

ЗВЕРНЕННЯ Глав християнських Церков та конфесій України до дітей, батьків, вчителів, політичних і громадських діячів та всіх людей доброї волі в Україні про проголошення 2006 року — Роком захисту духовного світу дитини

„Дозволяйте дітям приходити до Мене і не забороняйте їм, бо таких є Царство Боже” (Мк. 10:14)

Мир Вам і Боже благословення!

Діти — найцінніший скарб, який Господь дарує та довіряє батькам, Церкві і народові. Якими ми виховаємо наших дітей — таким буде наше майбутнє. І тому виховання дитини — наш найголовніший, найсвятіший обов’язок.

Разом з тим, діти — найбільш незахищена частина нашого суспільства. Трагічною дійсністю є загибель мільйонів ненароджених дітей внаслідок гріха дітовбивства (абортів). А народжені діти приходять у світ, де мають місце байдужість, насильство, користолюбство і бездуховність та бракує сердечності, людяності і сімейної теплоти.

Тому ми, християнські Церкви, свідомі своєї відповідальності перед Богом за наших дітей, підтримуючи державну ініціативу проведення в Україні у 2006 році Року захисту прав дитини, проголошуємо наступний рік — Роком захисту духовного світу дитини.

Нашою метою є активізація та об’єднання зусиль християнських Церков та конфесій, державних і суспільних інституцій задля плекання духовного світу дитини на основі традиційних для України християнських цінностей

Відповідно, нашими основними завданнями є:

· Протягом усього 2006 року у недільній церковній молитві в кожній громаді впровадити молитовне прохання за дітей та їхнє християнське виховання.

· У кожній громаді посилити душпастирську опіку дітей та батьків.

· Ініціювати створення у церковних громадах християнського руху (ініціативних груп) на захист духовного світу дитини. Для цього розробити та забезпечити впровадження відповідної програми.

· Розвиваючи партнерські відносини Церкви і школи, сприяти впровадженню в систему освіти традиційних для України християнських цінностей та предмету «Християнська етика».

· Співпрацювати на засадах партнерства з державними установами і громадськими організаціями в розробці та реалізації програм статевого виховання, профілактики наркоманії, алкоголізму, тютюнокуріння, ВІЛ/СНІДу та подолання дитячої безпритульності, соціального сирітства і торгівлі дітьми.

· Ініціювати проведення різноманітних акцій: свят, конференцій, конкурсів з метою залучення дітей та молоді до християнських духовних цінностей, зокрема, провести Всеукраїнський фестиваль дитячої християнської творчості.

Вітаємо Вас з Різдвом Христовим та висловлюємо впевненість, що у Новому 2006 році поєднання наших зусиль задля захисту духовного світу дитини, заради майбутнього України, з Божої ласки сприятиме відродженню Віри, Правди та Добра.

м.Київ, 27 грудня 2005 р.

Звернення підписали:

Предстоятель УПЦ КП, Патріарх Київський і всієї Руси-України ФІЛАРЕТ

Отець і ГлаваУГКЦ, Верховний Архиєпископ Києво-Галицький ЛЮБОМИР

Керуючий справами УПЦ, Вікарій Київської Митрополії, Архиєпископ Переяслав-Хмельницький МИТРОФАН

Вікарій Київської єпархії УАПЦ, Єпископ Житомирський БОГДАН

Заступник Голови Конференції Римсько-Католицьких Єпископів України, Єпископ МАРКІЯН ТРОФИМ’ЯК

Голова Всеукраїнського Союзу Об’єднаь євангельських християн-баптистів ГРИГОРІЙ КОМЕНДАНТ

Єпископ Церкви Християн Віри Євангельської України МИХАЙЛО ПАНОЧКО

Старший Єпископ Української Християнської Євангельської Церкви ЛЕОНІД ПАДУН

Єпископ Української Лютеранської Церкви В’ЯЧЕСЛАВ ГОРПИНЧУК

Керівник Братства незалежних церков і місій євангельських християн-баптистів України СЕРГІЙ ДЕБЕЛІНСЬКИЙ

Прес-реліз

2006 рік - Рік захисту духовного світу дитини

Сьогодні, 27 грудня 2005 року, о 13.00, на прес-конференції в Українському незалежному інформаційному агентстві новин (УНІАН) (м. Київ, вул. Хрещатик, 2) було оприлюднено спільне Звернення керівників християнських Церков України про проголошення 2006 року - Роком захисту духовного світу дитини.

Метою проголошення Року захисту духовного світу дитини є активізація та об’єднання зусиль християнських Церков та конфесій, державних і суспільних інституцій задля плекання духовного світу дитини на основі традиційних для України християнських цінностей.

Звернення стало виявом єдності та спільної турботи усіх християн нашої держави у питанні духовного виховання дітей та молоді. Воно адресоване до батьків, вчителів, політичних і громадських діячів та всіх людей доброї волі в Україні, а головно до дітей, адже «діти — найцінніший скарб, який Господь дарує та довіряє батькам, Церкві і народові, — читаємо у Зверненні. — Якими ми виховаємо наших дітей — таким буде наше майбутнє. І тому виховання дитини — наш найголовніший, найсвятіший обов’язок».

29 листопада 2005 року Президент України Віктор Ющенко підписав Указ № 1673/2005 Про проведення в Україні у 2006 році Року захисту прав дитини. Керівники християнських Церков, у світлі цього рішення Президента України, вирішили звернути увагу громадськості не тільки на потребу «активізації роботи з сім’ями, в яких є діти, надання їм всебічної допомоги у вирішенні нагальних проблем…; підвищення ефективності діяльності місцевих органів виконавчої влади щодо захисту прав дітей, посилення відповідальності за додержання законодавства у цій сфері, удосконалення роботи органів опіки і піклування; поліпшення фінансового та матеріально-технічного забезпечення закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування…», а й на духовну сферу.

Адже дитина – Боже створіння, яке складається з духу, душі і тіла, і «тому ми, християнські Церкви, свідомі своєї відповідальності перед Богом за наших дітей, підтримуючи державну ініціативу проведення в Україні у 2006 році Року захисту прав дитини, проголошуємо наступний рік — Роком захисту духовного світу дитини», - наголошують керівники Церков.

На завершення прес-конференції Глави християнських Церков України висловили впевненість, що у Новому 2006 році поєднання спільних зусиль задля захисту духовного світу дитини, заради майбутнього України, з Божої ласки сприятиме відродженню Віри, Правди та Добра.

 
Обсуждение статьи

Ваш комментарий

Комментарии пользователей ()
Лента новостей    

Новости в RSS

Обсуждаемое Читаемое

    Календарь // Апрель 2024

    П В С Ч П С В
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30 1 2 3 4 5